GRECIA

Conditii de calatorie in Grecia

Guvernul elen a actualizat informația cu privire la accesul în Grecia începând cu 14.05.2021, efectuat cu transport terestru permis prin 3 puncte vamale: granița Promachonas (Kulata), Svilengrad  (Ormenio) și Evzoni (în intervalul orar 07:00 - 23:00) și pe cale aeriană sau maritimă (detalii https://travel.gov.gr, MAE Romania http://www.mae.ro/node/51914?fbclid=IwAR3oNGfyirNCymy68RUfgALOc1NIg0zRPNjJ3PL2Y5kwo69Vhg5UtAuzFGY  ).

Țările pentru care este permisă intrarea, în condițiile menționate mai jos și fără obligatie de izolare, sunt: UE + Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Thailanda, Rwanda, Singapore, SUA, Marea Britanie, Israel, Serbia și EAU.

Accesul turiștilor în Grecia se va face cu respectarea uneia dintre condițiile de mai jos:

  •       Prezentarea unui test negativ RT-PCR Covid (prelevat cu maxim 72 ore înainte de data de intrare în Grecia), inclusiv pentru copiii cu vârsta peste 5 ani.
  •       Dovadă de vaccinare împotriva COVID-19  în limba engleză (minim 14 zile de la data rapelului)*.
  •       Certificat de recuperare Covid (limba engleză), emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat (certificat în limba engleză ), care să ateste că persoana și-a revenit în urma COVID, valabil timp de două (2) până la nouă (9) luni de la data îmbolnăvirii, 

* Pentru lista vaccinurilor acceptate, a se vedea aici: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. Certificatele de vaccinare cu vaccinuri Sputnik, Sinovac etc., care nu au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), scutesc de asemenea, vizitatorii de obligația prezentării unui test RT-PCR negativ.

** Toate documentele trebuie să includă informațiile critice în limba engleză, iar numele complet trebuie să se potrivească cu cel al documentului de călătorie. Sunt disponibile pe site-ul Registrului Național Electronic de vaccinare: https://adulti.renv.ro/users/login

Atenție: intrarea turiștilor în Grecia nu este condiționată de efectuarea vaccinării.

Se păstrează testarea aleatorie la punctul de frontieră (teste rapide), iar în cazul unui rezultat pozitiv se va menține obligativitatea carantinării. În ceea ce privește serviciile legate de spitalizare sau îngrijire în urma unei posibile infecții cu virusul SARS CoV-2, autoritățile elene au anunțat că acestea vor fi acoperite de statul grec, fără costuri din partea turiştilor. 

Formularul de localizare a pasagerilor (Passenger Locator Form), se aplică turiștilor care intră pe teritoriul Greciei cu transport rutier, acvatic și aerian. Toți călătorii sunt obligați să completeze online formularul PLF, disponibil aici. Acesta se completează obligatoriu cu minim 24 de ore înainte de a intra în Grecia, furnizând informații detaliate despre punctul de plecare, durata sejururilor anterioare în alte țări și adresa șederii în Grecia.  La finalizarea completării formularului, fiecarui călător i se va atribui un cod QR personal, care trebuie prezentat fie în forma fizică (tipărită) fie în format electronic (prin intermediul unui dispozitiv electronic mobil) imediat la sosirea în Grecia. Pentru toți pasagerii care sosesc pe teritoriul Republicii Elene și nu au completat la timp formularul electronic, autoritațile elene vor aplica o amendă în valoare de 500 euro / pasager.

!!! Pentru îmbarcarea pe ferryboat către insulele grecești (excepție Lefkada, Evia și Salamina) este necesară prezentarea unui certificat de vaccinare (minim 14 zile de la rapel) sau a unui test RT-PCR negativ max. 72 ore de la prelevare sau a unui test rapid efectuat cu aproxiamtiv 24 ore inaintea călătoriei. Toate testele RT-PCR si cel rapid Antigen sunt recunoscute dacă se efectuează la unitățile medicale autorizate. În cazul unui test rapid Atigen ( achiziționabil în toate farmacieile) rezultatul trebuie insoțit de un declarație pe raspundere individuala, regasit aici  https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf

• Capacitate maximă autorizată: autocare turistice: 85% // capacitate ferryboat punte deschisă: 85% //  capacitate ferryboat fără punte deschisă: 80% // autoturism personal: 3 persoane inclusiv soferul (excepție fac familiile). Se menține obligativitatea purtarii maștii în mijloacele de transport comun.

Europa se redeschide

Statele Uniunii Europene se pregatesc pentru redeschiderea granitelor si libera circulatie in deplina siguranta a cetatenilor

In acest scop, a dezvoltat o platforma in care puteti gasi informatii importante si actualizate despre calatoria dumneavostra in acest tari, fie ca doriti sa mergeti in vacanta, in vizita la familie sau prieteni, fie calatoriti in interes de afaceri cu autoturismul, autocarul, avionul, trenul sau chiar vaporul... informatii despre acces si masuri luate in hoteluri, restaurante, magazine, obiective turistice, plaje si locuri de agrement, unitati sanitare.

Pentru toate aceste informatii va recomand sa accesati platforma https://reopen.europa.eu/ro