TURCIA - sejur cu avion - EARLY BOOKING vara 2024

Conditii de calatorie in TURCIA

Pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Turcia, cetăţenii români trebuie să dețină unul dintre următoarele documente de călătorie româneşti: carte de identitate, paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu electronic sau paşaport temporar.

Cartea de identitate trebuie să fie în termen de valabilitate, iar paşaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală.

Atenție: Noutate - Intrarea în Republica Turcia pe baza cărții de identitate

Din data de 21 mai 2024 se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească valabilă.

La data de 21 mai 2024, s-a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Turcia (nr. 32552), Decretul prezidențial nr. 8473 din 20 mai 2024, semnat de Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit deciziei unilaterale adoptate de autoritățile turce, cetățenii români vor putea călători în Republica Turcia în baza cărții de identitate. Astfel, în baza acestui document, cetățenii români vor putea tranzita sau staționa pe teritoriul turc 90 de zile în oricare 180 zile.

La fiecare intrare în Republica Turcia, la punctul de frontieră, cetățeanul român care va alege să intre în baza cărții de identitate va primi din partea polițistului turc de frontieră un formular unde se va menționa data intrării, numele, prenumele, cetățenia și sexul persoanei și se va pune ștampila cu data intrării. Formularul va trebui prezentat la orice control de rutină polițienesc, cât și la ieșirea din R. Turcia.

Măsura se aplică doar pentru călătoriile în scop turistic; în cazul șoferilor care desfășoară activități în scop comercial (ex. șoferi de tir, autocar, autobuz, microbuz etc), este necesară în continuare deținerea unei vize pentru comerț și prezentarea unui pașaport românesc, alături de documentația specifică necesară (mai ales în cazul șoferilor ce vor tranzita Republica Turcia către un stat terț).

Cetățenii români care vor intra pe teritoriul turc în scop turistic vor trebui să prezinte la punctele de frontieră turce toată documentația specifică unei vize turistice (bilet de călătorie dus-întors și dovada cazării în Republica Turcia), nefiind însă necesară prezentarea pașaportului românesc.

În cazul utilizării cărții de identitate românești, se recomandă ca intrarea/ieșirea (de) pe teritoriul turc să se facă în baza aceluiași formular (pe care se pune ștampila aferentă), eliberat de poliția turcă de frontieră, în vederea eficientizării procesului de intrare/ieșire din această țară.

Important: Vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că formularul vamal aferent cărții de identitate este completat corespunzător și păstrat până la ieșirea din R. Turcia, respectiv că vi s-a aplicat ştampila de intrare în Turcia pe formularul de carte de identitate / paşaport.

 

Informatii actualizate puteti gasi si pe site-ul oficial MAE: http://www.mae.ro